Skip to main content
Bewust worden is de overtreffende trap van wakker worden

In mijn eerste korte blog heb ik het over het creëren van een schrik effect in e-learning modules. Klinkt mooi maar wat is het en waarom is het nodig om een schrik moment in te bouwen?

Loesje beschrijft het hierboven al, bewust worden is als wakker worden. En wakker worden veroorzaakt een moment waarop je kunt kiezen om jezelf te veranderen. Of het nu om gedrag, vaardigheden of kennis gaat, je verandert alleen als je zelf kiest om te veranderen. Menseigen is het om dit alleen te doen als het ons wat opleverd. Of als we zien dat anderen er wat aan hebben, …. of wat jouw gedrag kan veroorzaken…Kortom je schrikt van wat het veroorzaakt. Je besluit je voortaan anders te gedragen en/of ziet de noodzaak in dat je je verder moet gaan verdiepen. Je wordt bewust – onbekwaam [Maslow theorie]

Ik noem het schrikrijk ontwerpen. Naast dat je doel is: mensen bewust te maken/ aan het denken te zetten, zorg je ook voor een levendig en dynamische e-module. Dit is ook nog eens prettig en leuk om te volgen. E-learning leent zich hiervoor goed doordat je allerlei verschillende werkvormen en middelen kunt inzetten en kunt combineren.

Bijvoorbeeld door het inzetten van videobeelden is het mogelijk om de cursist mee te nemen in casuïstiek. De laatste e-module die ik heb ontwikkeld is video-based en case-based vormgegeven. Door de video opnames met een GO PRO camera [op het hoofd van de camera man die stand-in was voor de cursist] op te nemen, heb je als cursist het gevoel dat je meespeelt in de casuïstiek. Je ziet de beelden dus als het ware door je eigen ogen. Direct aan het begin van de module kom je terecht in een crisissituatie waarin je ziet hoe een situatie uit de hand loopt [schrikeffect] omdat er niet op de juiste manier is ingegrepen. Je wordt hierdoor direct de context ingetrokken en zit gekluisterd aan je computer.

Naast het inzetten van het schrikeffect is het belangrijk om je verhaallijn scherp aan te bieden. Een verhaal met een kop en een staart zorgt ervoor dat je de cursist ook blijft boeien [storytelling]. Nieuwsgierig houden naar de afloop of naar de oplossing van het probleem. Hier tussendoor zijn er mogelijkheden genoeg om de cursist nieuwe inzichten te geven of af en toe wat theorie uit te leggen. Afhankelijk van de leerdoelen van je e-module. Of van je blended-leertraject.

Klinkt dit mooi en ben je nieuwsgierig naar de processtappen die ik zet om te komen tot een didactisch concept en verhaallijn/scripts [kortom ‘ontwerp’ van een e-learning module]? Mijn volgende blog’s gaan o.a. over de ontwikkelstraat e-learning die we binnen ons team hebben ontwikkeld en welke ons dagelijks houvast geeft bij het ontwikkelen van onze modules.