Skip to main content

De Escape

Je bent een verpleegkundige. Je staat met een team van 6 personen (o.a. artsen, verpleegkundigen) voor de deur van een patiëntenkamer. Jullie hebben precies 45 minuten om samen de kamer van Sophie in orde maken voordat de inspecteur: ‘veilig zorg’, de kamer komt controleren. Eenmaal binnen tref je een leeg bed, verschillende zakjes medicatie, diverse verpleegkundige materialen. Waar is Sophie? De telefoon gaat, Sophie is met spoed naar de OK gereden. Of jullie ervoor willen zorgen dat de kamer binnen 45 minuten op orde is en de medicatie die Sophie moet krijgen klaarligt.  

Een opdracht die je alleen multidisciplinair kunt oplossen en die efficiënt en zorgvuldig (het thema is namelijk veiligheid) uitgevoerd moet worden. De eindtijd en de zorgvuldigheidsscore leveren samen een plaats op de ere/ranking lijst die met foto’s in de ontvangstruimte hangt.

Op die foto’s zie je plezier, multidisciplinaire teams die blij zijn met hun eindtijd en een ontzettende leuke en nuttige ‘ervaring’ met elkaar hebben opgedaan.

Het Prinses Maxima Centrum ontwikkelde (team Academy, Kwaliteit en een team zorgprofessionals) deze learning escape room over de veiligheidsthema’s (VMS)

Podcast

Nieuwsgierig geworden? Beluister dan ook de Podcast over het ontwikkelen van de escape room, de ondersteuning van TinQwise Immersive en mijn nieuwe rol bij Noordhoff.

Een Escaperoom

De escape room ’s lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Teamuitje, familiepret of gewoon een avond op stap met vrienden. In alle steden is er wel een escape room te spelen.

Het spelen van een spel waar samenwerking, competitie, denken en spanning, het tot een ware ervaring maken. De ideale ingrediënten voor een gezellige avond. Maar het zijn ook de ingrediënten om op een actieve manier met elkaar te leren. Daar waar we willen dat leren leuker en uitdagender kan is het een absolute aanrader om een learning escaperoom in te zetten.

Learning Escape room

Wat heerlijk om ook weer eens met een ‘live’ vorm van leren bezig te zijn en helemaal los te komen van de workshop/training les vorm. Eigenlijk is de learning escape room in alles dat wat je zoekt om de lerende te activeren.

“Tijdens het spelen van een escape room ga je op onderzoek uit, ontdek je en los je problemen op”.

Wanneer spreken we van een learning escape room? Eigenlijk kan iedereen een escaperoom maken. Een afgesloten ruime, een slot, 4 puzzels op tafel, die leiden tot een code. En klaar ben je.

Zo ontstaan er op dit moment allerlei vormen van escaperooms. Van klein tot groot. Van simpel tot complex. En met het gebruik van een hele ruimte (meerdere ruimtes) tot het openen van een box (met één of meerdere sloten). De zogenoemde escaperoom box.

De learning escaperoom zoals deze in het Prinses Maxima Centrum is ingezet, heeft heel veel aspecten van een ‘gewone’ escaperoom die je speelt bij een entertainment organisatie. Meerdere ruimtes, een verhaal, spanning, meerderde puzzels, sloten, tussenopdrachten en eindopdracht. Het stimuleert het samenwerken. Iedereen moet iets te doen hebben.

Vergelijk het eens met het maken van een goede ‘reclameboodschap’. Alles moet kloppen. De juiste toon, je juiste opdrachten, niet te grappig, niet te soft, passend bij de cultuur van de organisatie. Het voordeel van een goede reclame; er wordt over gesproken.

De learning escaperoom doe je daar nog een schepje bovenop. Er moet namelijk iets ‘geleerd’ worden. En niet alleen samenwerken, nee ook een vakinhoudelijk thema kan verwerkt worden in de puzzels/opdrachten die je speelt. Er wordt gewerkt aan een gezamenlijk doel.

Ondersteuning van TinQwise Immersive

Bij TinQwise Immersive ontwikkelde ze de Escaperoom in a box. Deze box bevat een aantal items die je helpen om een escape room te ontwerpen. Een aantal sloten, maar ook een praktisch stappenplan wat helpt om te komen tot een verhaal, doelen en puzzels. En toegang tot de Puzzle Playground. Waar je een scala aan puzzels kunt vinden die je kunt gebruiken bij het maken van een escape room.

Jean-Luc Laval  en Theo Brejaart (TinQwise Immersive) noemen het: “het creëren van een ervaring”.

Zij zijn de eerste valkuilen bij het ontwikkelen van een escaperoom al eens ingetrapt  en helpen organisaties deze ‘fouten’ te voorkomen. Bij het Prinses Maxima Centrum hebben we de Escaperoom in a box aangeschaft + een dagdeel training van Jean-Luc en Theo. Dit samen was genoeg om het ontwikkelen van onze eigen escape room op te starten. Ze hebben ons een flinke zet in de goede richting gegeven en met behulp van het stappenplan en de box hebben we onze eigen escape room gerealiseerd.

In de laatste ontwikkelfase hebben Jean-Luc en Theo de Escape Room getest en ons laatste tips en feedback gegeven.

Ontwerpen, Ontwikkelen en heel veel testen..

Het ontwerpen en ontwikkelen van een escape Room is grotendeels gelijk aan het ontwikkelen van andere onderwijsinterventies. Van analyse, leerdoelen/subdoelen, naar interventies/acties ontwikkelen en testen.

Het testen haal je bij het ontwikkelen van een escape room zo ver mogelijk naar voren in het proces. Pas dan zie je welke effect en gevoel het spel geeft. Daarop kun je bijsturen en ontwikkelen.

De code structuur

Specifiek voor het ontwikkelen van een escape room of escape box is de puzzel-code structuur. Door deze in de eerste fase van het ontwerp al uit te tekenen is het mogelijk om gericht puzzels/opdrachten te bedenken. Als deze basis structuur staat ben je flexibeler in het aanpassen en toevoegen van puzzels/opdrachten gaandeweg het proces. Een voorbeeld van zo’n structuur:

Voorbeeld uit: de Escaperoom in a box van TinQwise Immersive

Hoe voeg je nog meer leren toe?

Het bedenken van een spel is een kunst op zich. Het verhaal, de codestructuur, de puzzels. Maar dan ben je er nog niet. Er moet geleerd worden. Het is een learning escape room. Binnen het Máxima hebben we ervoor gekozen alle puzzels over de ‘te leren thema’s’ te laten gaan. Om extra theorie te  ‘verstoppen’ hebben we ook een tussentijdse en eindtoets toegevoegd. Deze meerkeuzentoets beschikbaar op de laptop (met aftelklok) bevatte 8 inhoudelijke vragen. Door het beantwoorden van deze vragen verzamelde het team een zorvuldigheidsscore. Deze score bepaalde samen met de eindtijd de score ten opzichte van andere teams.

Reflectie

Het evalueren na het spelen van de escape room is wenselijk om het lerende effect te stimuleren. Daar is het moment om als observator terug te geven wat er gebeurde en te wijzen op leermomenten die verborgen zaten in de verschillende spelelementen. Daarnaast willen deelnemers vaak even stoom afblazen. Evalueer of de doelen zijn behaald. In de escape room van het Prinses Máxima Centrum was het doel om de 6 veiligheidsthema’s te kunnen herkennen en benoemen. Voordat de medewerkers de ruimte ingingen werd gevraagd of ze de thema’s konden noemen. En direct na het verlaten van de escape room werd dit nog een keer gevraagd. Een simpele manier om het lesdoel (of in dit geval het escapedoel) te evalueren.

Een inhoudelijk escapebox, als compactere vorm..

Denk je dat het concept: spelen, onderzoeken, ontdekken en oplossen, past bij de opleidingsvraag die je hebt te beantwoorden? Dan kun je ook kiezen voor een compacte variant, de escapebox. Het Diakonessenziekenhuis ging je al voor. Marieke van Schelven en Hanna van Rijssel ontwikkelden daar, samen met inhoudsdeskundigen de inhoudelijke escape boxen. Het is een soort omgekeerde escape room: in tegenstelling tot een room moet je er niet uit, maar in zien te komen. Via het oplossen van een reeks vraagstukken moet je de box open krijgen. De boxen en sloten kun je steeds opnieuw gebruiken voor nieuwe puzzels en thema’s. De boxen zijn makkelijk te vervoeren en door een handig uitleensysteem kunnen ze door het hele ziekenhuis gespeeld worden. Zo werd de escape box vitaal bedreigde patiënt [zie promovideo] al gespeeld op de dagbehandeling, bij de cardiologie en door nieuwe verpleegkundigen in hun traineeship. Ook het zelf mee ontwerpen en ontwikkelen van een box is een aanrader als leerinterventie.

Ontwikkel je een escape room, of escapebox?

Check dit:

  • Doe een probleemanalyse. Komt hieruit naar voren dat je de deelnemers iets wilt laten leren door: onderzoek- ontdek- los op?
  • Is het doel te comprimeren tot concrete subdoelen?/ stappen?
  • Welke vorm van escape room past het beste bij jouw doelgroep? Houdt hierbij rekening met de tijd, ruimte en de investering.
    • Inhoudelijke escapebox (een box die je kunt openen met verschillende sloten) die je op een kantoor/teamkamer kunt spelen (tafelgame)
    • Escape room spel in een gesloten ruimte(s).
  • Maak het ontwerp het zorg voor de volgende ingrediënten:
    • Doelgericht
    • Duidelijke regels
    • Instant feedback
    • Competitie
    • Vrijwillige deelname
  • Hanteer het ontwerpproces:
    1. Baken het project af (doelen)
    2. Welke middelen heb je tot je beschikking?
    3. Bedenk een verhaal
    4. Vul de ruimte in/ of de box
    5. Ontwerp de puzzels
    6. Test/ test/ test/ test 
    7. Voeg leren toe daar waar er ruimte voor is binnen het spel

Meer weten..

Wil je meer weten of het ontwikkelen van een learning escape room? Neem dan gerust eens contact met me op om verder door te praten. s.tiggelaar@noordhoff.nl

Wil je ook meer weten over de Escape Room in a box? Van TinQwise Immersive? Neem dan contact op met Jean-Luc Laval jean-luc@tinqwiseimmersive.nl

Aan de slag met een inhoudelijke escape box, zoals het Diakonessenziekenhuis dat doet? Neem dan contact op met: Hanna van Rijssel hvrijssel@diakhuis.nl of Marieke van Schelven mvschelv@diakhuis.nl

En als je de PodCast nog niet hebt geluisterd,.. hier hoor je nog meer over mijn nieuwe rol bij Noordhoff  en inhoudelijke tips voor het maken van een learning escape room.