Skip to main content

Dat er op dit moment veel mogelijk is op het gebied van technologie weten we allemaal. Als Social Learning Lab probeer ik te ‘vatten’ wat er gaande is en hoe we hier als L&D professionals op kunnen anticiperen.

Een van de theorieën die mij helpen te begrijpen wat er gaande is, is de ‘law of Moore’. Deze theorie geeft aan dat wij door de inzet van technologie exponentiele groei doormLaw of Mooreaken in denk/rekenkracht. Zie ook deze grafiek die aangeeft dat de ontwikkeling van technologie groeit van denk/rekenkracht van het brein van een insect naar de breinkracht van hersenen van de gehele mensheid. We noemen dit ook wel de ontwikkeling van: kunstmatige intelligentie (AI = Artificial Intelligence).

31 mei 2016 bezocht ik bij onze Belgische collega’s LearningTechDay, georganiseerd door Winston Wolfe. Winston Wolfe werd eind 2013 opgericht vanuit de ambitie om de combinatie van leren en technologie een exLTDay-2016tra boost te geven.

Dit inspirerende congres met ongeveer 85 collega L&D professionals stond in het teken van de technologie versnelling. Wat betekent deze ontwikkeling voor ons als professionals. Worden onze banen overgenomen door robots? En welke banen dan, ook die van mij als Learning professional? Wat kunnen wij doen met de mogelijkheden die deze technologie versnelling met zich meebrengt? Hoe zetten we dit in om mensen binnen organisaties te laten ontwikkelen. Met zoveel kennis toegankelijk over de hele wereld voor een ieder beschikbaar, komt er een kanteling in onze manier van opleiden en lesgeven. Leren is in een ander perspectief komen te staan, aangezien kennis veel meer voor handen is, en niet meer ‘in de hoofden opgeslagen’ hoeft te worden.

Wat gaan de ontwikkelingen op het gebied van AR Augmented Reality, VR Virtueel Reality en AI Artificial Intellegence voor ons als L&D professionals betekenen?

Donald Clark geeft hierover een inspirerende Keynote sessie: ‘Mind-blowing tech’

De kernboodschap: AI is making technology better then the brain. Use it wisely. Learners are all unique. Technologie beïnvloedt ons allemaal. EDU Learn heeft de sessie van Donald Clark op youtube geplaatst: aanrader!

Daarnaast is Julian Stodd de keynote op het gebied van Social Learning & Learning culture in deze snel veranderende maatschappij. Zijn keynote: Welcome to the Social Age, geeft een overview over de veranderingen in de maatschappij en hoe wij ons hierin ‘succesvol’ kunnen bewegen.

Het gaat minder om wat je weet, maar over ‘hoe’ je  kennis inzet en gebruikt in een snel veranderende omgeving. Thema’s zoals community building, cooperation en co-creatie zijn noodzakelijk om succesvol te zijn organisatie mens, organisatie en maatschappij.

Absolute aanrader, deze video van Julian Stodd over: The Social Age.

Jeroen Lemaire keynote heeft een super presentatie over ‘The postmobile world’ Van personal computer naar smartphone naar ‘mixed reality’. Hij laat zien wat de mogelijkheden nu en in de nabije toekomst zijn. Hij geeft 3 mega trends weer:

  1. Artificial intelligence (bots)
  2. Internet of things (beacons, personalized publicity)
  3. Virtual Reality en augmented reality

Mooie tip voor als je zelf aan de slag gaat: Keep it simple, ship, and never settle.

Kortom, een inspirerend congres bij onze zuiderburen. Waar ze overigens weten hoe ze een inspirerende sfeer creëren: met DJ, goede catering en strakke en haalbare tijdsplanning. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren. Dank Winston Wolfe! Tot volgend jaar.. Hier moet je echt bij zijn als L&D professional!

Zoek je voor deze zomer nog wat leesvoer?

Boekentips:

  • Rise of the Robots; Martin Ford
  • The future of the professions; Richard Susskind & Daniel Susskind
  • Make it Stick; The Science of Succesful Learning
  • Exploring the world of social learning; Julian Stodd
  • The Amsterdam Diary: An Exploration of Learning Culture; Julian Stodd
  • A Mindset for Mobile Learning: A Journey through Theory and Practice; Julian Stodd