Social learning met Live Online Leren!
Wanneer starten we met het uiterste halen uit leren met live online contact?
Afgelopen jaren lag de nadruk vooral op het maken van online zelfstudiemateriaal (e-learning). Echter, het gaat juist om sociaal leren. Hoe maken we meer gebruik van elkaars expertise, die wereldwijd beschikbaar is?
Waar de opkomst van de MOOC (Massive Open Online Courses) een oplossing zijn voor het cureren, lezen en reageren op interessante content, zal het live contact van meerwaarde blijven. Ik vind het bijvoorbeeld een verademing als een MOOC ook momenten van live online sessies bevat. Google-Hangout sessies bijvoorbeeld. Even de diepte in met elkaar. Zien wie er nou aan de andere kant van die computer zit. Even een informeel gesprek en een diepgaand dialoog met elkaar.
Met de technologie van vandaag is het niet meer noodzakelijk om hiervoor uren in de auto of in de trein te zitten. Natuurlijk kennen we allemaal Skype, we gebruiken dit bijvoorbeeld om met verre familie en vrienden het contact te onderhouden. Er zijn al organisaties die ‘videobellen’ ook inzetten voor overleg tussen collega’s en vergaderingen. Meestal omdat de collega’s ver weg zitten of thuis aan het werk zijn.
Ik heb de indruk dat we video bellen bij het organiseren van leren nog maar minimaal gebruiken. Steeds vaker komen er meldingen langs op Linkedin en Twitter van webinars. Een mooie manier om kennis van een expert te delen met een grote groep toehoorders. Maar,.. zonder echte diepgaande interactie.
Ik verwacht dat we komende tijd steeds vaker gebruik gaan maken van online contact. Maar niet alleen in de vorm van grote webinars, maar juist in kleinere groepen zodat er volop ruimte is voor interactie. Deze vorm zal steeds meer onderdeel worden van het blended leertraject. Waarin klassikaal les, afgewisseld met online les sessies en webinars ingezet zal worden.
Ook verwacht ik dat coaching en intervisie steeds belangrijker gaat worden. Op maat verdieping van je eigen leervragen en leerdoelen. Hoe mooi is het om daar ook gebruik te maken van live online middelen. Niet meer op vrijdagmiddag een uur in de auto om met je intervisie netwerk af te spreken. Maar gewoon vanachter je computer met elkaar in gesprek. Doelgericht en vaak ook net zo amusant als live. Natuurlijk gaat er niets boven ‘echt’ live contact. Afspreken kan natuurlijk ook nog altijd, maar misschien in lagere frequentie. Bovendien kun je nu ook die expert uit België of Engeland vragen deel te nemen..
Een mooi voorbeeld van het inzetten van Live Online Leren is te vinden bij Learning Connected. Deze organisatie richt zich al een aantal jaren op het Live Online Leren in kleine studie groepen. Op deze manier hebben ze al ervaring opgedaan met de methodiek om mensen online te trainen. Ze noemen dit de LOL-methodiek (Live Online Leren). Niet voor de lol ;-), maar met veel plezier trainen ze trainers die Live Online Sessies gaan verzorgen. Daarnaast bieden ze een platform waarop de trainer zijn studiemateriaal beschikbaar kan maken voor de studenten. Je kunt dit zien als het ‘lokaal’ in de Online School.
Een praktijkvoorbeeld wat mij erg aanspreekt is die van Brijder Verslavingszorg. Brijder is specialist in verslavingszorg en richt zich op het voorkomen en behandelen van verslaving met bijkomende problematiek en op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarnaast verzorgt Brijder trainingen en voorlichting aan professionals. Huisartsen, POH-ers maar ook voor horecapersoneel en docenten. Hoe herken je verslaving? Hoe maak je het bespreekbaar? Via de online school van Brijder kunnen deze professionals op een baanbrekende wijze hun kennis en vaardigheden vergroten. In de LOL-training ‘Verslaving en middelen; signaleren en reageren’ leren bijvoorbeeld huisartsen middelengebruik eerder signaleren en tijdig de juiste hulp te bieden of gericht door te verwijzen. In de live sessies heeft de huisarts direct contact met de trainer van Brijder en met collega’s. Deze sessies worden altijd gegeven aan het begin of eind van de dag, het prettigste voor de huisarts. En zijn vanuit huis of de werkplek te volgen. Groot voordeel is dat ze na een sessie gelijk weer verder kunnen met het helpen van patiënten. Inmiddels zijn binnen Brijder 6 trainers gecertificeerd LOL-trainer. Deze trainers zijn in staat afwisselende en interactieve online trainingen te verzorgen. In de Live sessies is er veel ruimte voor het bespreken van ervaringen en casuïstiek. Maar ook voor aanvang en na een sessie worden de professionals uitgedaagd het geleerde te vertalen naar de praktijk middels huiswerk en praktijkopdrachten. En het leerplatform biedt de mogelijkheid tot het raadplegen van elkaars expertise, ook na de training!