Skip to main content

Alle informatie is via het wordwideweb 24/7 beschikbaar voor iedereen. Wat doe jij hiermee? Ik verzorg trainingen over de mogelijkheden om ‘kennis te delen’ met elkaar. Daar gaat het natuurlijk ook over de online community’s [Yammer, Sharepoint, Facebook, Twitter, etc] die hiervoor zijn ingericht.

Opvallend is het gezucht en gesteun uit de lesgroep..“pff nou ik doe daar niet aan mee hoor, ik concentreer mij liever op mijn werk. Dat nieuwerwetse gedoe, dat waait vast wel over, ik praat gewoon met mijn medewerkers (face-to-face), dat is pas prettig en daarvoor krijg ik veel waardering, dus dat blijf ik gewoon doen…” Dat is een kleine greep van de reacties uit de zaal.

Natuurlijk bevestig ik dat elkaar ‘face to face’ spreken zeer waardevol is en altijd waardevol zal blijven. Om vervolgens een korte youtube video op te starten die laat zien hoe mensen dachten over ‘internetverbinding’ op onze mobiele telefoon, 3 jaar geleden. Wij vonden dat onzin, 3g en 4g, wie wil er nou continu op internet kijken? Nu in 2015 zitten alle cursisten in de training met een 3g/4g verbinding in de les. Sommige zelfs checken hun mail/ whatsapp berichten terwijl ik dit sta te vertellen..

Dit zet de cursisten aan het denken..” oja.. 3 jaar geleden, gaat het dan echt zo snel!” Ze gaan recht op zitten, wat zijn de ontwikkelingen en waar staan we over 3 jaar [2018] als de ontwikkelingen zo snel gaan?, dit vragen wij ons met elkaar af.

Alle informatie is 24/7 beschikbaar, voor iedereen! Hoe maak jij daar gebruik van? Stel deze vraag eens aan jezelf. Wat doe jij op het internet? Welke applicaties heb jij op je telefoon gezet/ en op jouw IPAD/tablet?  … Oké… en nu belangrijker: met welk doel heb jij deze applicaties geïnstalleerd? Oei… ja sommige applicaties kunnen er misschien wel af..

Het gaat er dus om dat jij, je bewust gaat worden van jouw doelen: welke informatie wil jij tot je laten komen, en..waar is dit beschikbaar?

“Ik heb er echt geen behoefte aan, er is veel te veel informatie beschikbaar op die community’s. Als ik die berichten zie krijg ik het al benauwd. Ik ben meteen bang dat ik iets mis of oversla” [reactie van 60% van de cursisten]

Kijk en dat is nou net de kern van het probleem. Wij zijn niet gewend om met zoveel mogelijkheden informatie te kunnen verkrijgen. Wij waren gewend om, om 20.00 uur het journaal te kijken. Daar maakte jij tijd voor. Nu kun jij realtime het nieuws volgen. Dan heb jij dus ineens een keuze. En dan is het nieuws nog maar één te volgen onderwerp.

Wij hebben dus wat te leren. De manier van leven is in transitie, wij moeten in transitie om dit te kunnen volgen. Bewust worden van jouw gedrag. Er is heel veel informatie, het gaat erom welke informatie jij tot je laat komen. Hoe jij selectief kiest, hoe jij speed-reading gebruikt om te filteren. Ik vergelijk het ook wel eens met voeding. Er is heel veel beschikbaar, jij maakt keuzes, want jezelf volstoppen is niet verstandig, overvoer jij jezelf?,.. dat kan jouw lichaam niet verwerken, jij raakt dan uit balans. Wij moeten ons dus bewust worden van ons gedrag op het web, doelgericht hiermee omgaan, weet wat jij komt halen of op welke onderwerpen jij, je wilt laten inspireren. Of nog een stap verder ‘hoe jij andere kan helpen’ door informatie op het web te ‘produceren’. Iets wat we nog niet gewend zijn te doen. Althans, maar een kleine groep. Hoe zal dit over 3 jaar zijn vraag ik mij af.

En natuurlijk, een goede informatie architectuur voor jezelf uitdenken bestaat ook uit interventies waarin elkaar face tot face ontmoeten centraal staat. Juist!

Ik hoop dat ik jou heb kunnen verleiden om na te denken over jouw informatie architectuur. Veel plezier op het web!