Skip to main content

Herkenbaar? Je start een project in je organisatie en terwijl je bezig bent kom je erachter dat er verschillende ‘haakjes’ zijn aan andere projecten binnen je afdeling/team en binnen de organisatie.

Deze ‘haakjes’ helpen je verder, althans als je ze ziet en je, je ‘jas’ er op mag/kan hangen 

Bij de zorgorganisaties waar ik advies geef zie ik verschillende vormen van het gebruik van een kapstok:

  1. Organisaties waar de jassen mooi geordend over de kapstok verdeeld zijn, jassoort bij jassoort. Winterjas, zomerjas, sportjas, geordend, inzichtelijk. Iemand komt binnen hangt de jas op het haakje waar het hoort.
  2. Vaker kom ik in organisaties waar je de jassen kris kras door elkaar hangen.
  3. Nog vaker kom ik bij organisaties waar de jassen op de grond liggen, de kapstok half aan de muur hangt/ of nog gekocht moet worden.

In deze organisaties komt iemand binnen en gooit zijn jas erbij op de grote hoop. Zo ontstaat een berg van ‘projecten’ en ‘initiatieven’ binnen een organisatie. Allemaal van waarde, maar zonder directe samenhang. Jammer! Want als je de kapstok wel gebruikt kun je elkaar beter vinden, ondersteunen en gebruik maken van de winterjas of juist de zomerjas als je die nodig hebt.

Organisatieniveau

In projecten begin ik daarom ook eerst met het kijken naar de kapstok; welke ontwikkelingen en doelen zijn er binnen de organisatie. Welke haakjes zijn er al? Welke strategie, welke doelen, welke projectgroepen? Maar denk ook aan welke taal? Competenties/ talenten/ eigen regie, welke waarde/taal haakjes heeft de organisatie al ? En hoe kun je de haakjes bijvoorbeeld gebruiken voor de producten die jij levert met jouw team.

Teamniveau

Kijk naar je eigen team; welke producten, projecten, doelen en acties, liggen er her en der op de grond, als jassen aan een kapstok. Pak elke jas op: zomer, winter, sport, voor wie is de jas? Doelgroep? Van wie is deze jas eigenlijk? En hoort ie op de kapstok? Of kan deze opgeruimd?

Check je kapstok

Maar is het dan eigenlijk gewoon een kwestie van opruimen? Ja, het vraagt om overstijgende blik naar de kapstok van je team, de kapstok in je organisatie, en hoe je elkaar kunt blijven vinden. Helpen ordenen, zelfde taal blijven spreken. Telkens weer. Want voor je het weet hangt er een nieuwe jas, die je super goed kunt gebruiken.

Je hebt zelf ook een (individuele) kapstok, hoe staat het daar eigenlijk mee. Ik daag je uit je eigen kapstok te tekenen, die van je team en die van je organisatie.. Hulp nodig? neem contact met me op, dan tekenen we samen!