Skip to main content

Sinds de komst van social media is het mogelijk je netwerk makkelijker uit te breiden… Althans als je de wegen (Twitter, Linkedin) slim weet in te zetten, kun je experts op jouw vakgebied (over de hele wereld) ontmoeten.  Heel aantrekkelijk om dit in te zetten om je eigen kennis & kunde uit te breiden door met elkaar ervaringen te delen en actuele informatie op te doen.

Jammer genoeg maken we nog niet optimaal gebruik van de mogelijkheden. En dat is ook niet gek, het is een nieuwe manier van (net)werken die we onszelf eerst eigen moeten maken.

Allereerst: stap over je online-watervrees heen!

Volg bijvoorbeeld eens een MOOC (Massive Open Online Course), maar let op: je haalt er meer uit als je voor ‘echte’ interactie gaat… Dat we hierin nog wat te leren hebben valt meteen op: de meeste deelnemers posten hun reactie en hup door naar de volgende activiteit. Er is (meestal) weinig echte interactie, soms een reactie op een post, maar jammer genoeg stellen we elkaar weinig vragen en horen we vooral onszelf praten. Ook niet gek, … In een live setting, horen we immers onszelf ook graag praten, en is ‘echt’ verdiepend op iemand reageren pas weggelegd als we de andere deelnemers beter leren kennen. Dit heeft dus ‘contact’ en tijd nodig en natuurlijk een flinke dosis zelfkennis en zelfreflectie. Leer gebruik te maken van anderen en ben je bewust dat jouw ideeën beter worden als je feedback van anderen vraagt, stel je open voor anderen, wees nieuwsgierig en onderzoekend.

Een praktijkvoorbeeld van Social Learning en netwerkleren van AOG opleidingen

Een mooi voorbeeld van AOG opleidingen die wat mij betreft goed inspelen op de mogelijkheden van netwerk/social leren.  Eén van de eerste opleidingscentra die een MOOC organiseerde over Robotisering van het werk.

En een paar maanden geleden introduceerde ze hun volgende concept..: de permanent academie.

Dit betreft geen korte of lange leergang, maar in een continuüm van en met elkaar leren in een netwerk. Experts geven een aantal keer per jaar classes, er is een online omgeving, en je ontmoet elkaar, leert elkaar beter kennen en bouwt zo samen aan een stevig netwerk met collegae die interesse hebben in dezelfde thema’s.

Ik zie dit zelf als een waardevolle invulling van netwerkverbinding en social (blended) leren. Het is een mogelijkheid om als drukke professionals jezelf wel continu/structureel alert te houden door formele scholing (10%) en je expert netwerk (20%) up to date te houden.

Waarmee AOG opleidingen naar mijn mening een mooi concept in handen heeft. Ik ga als Social Learning Lab de ontwikkelingen van dit initiatief op de voet volgen.