Skip to main content

Basisschool leerlingen die met sCool mediawijs worden!

Samen spelen, groeien en leren! Tot voor kort iets wat op het speelplein en in de klas gebeurde. Maar met het educatieve leerplatform sCool is ook een digitaal speelplein en een digitaal sCool-klas een onderdeel van mediawijs – onderwijs.

Sociaal leren met gebruik van digitale media,.. alleen voor organisaties waar volwassenen werken? Nee, vanaf 1 februari 2016 kunnen ook Nederlandse basisschool leerlingen veilig aan de slag op leerplatform sCool. Het eerste platform speciaal ingericht voor deze jonge generatie.

Dit is een ontwikkeling die Social Learning Lab met veel interesse en hoge verwachtingen volgt. Voor veel ouders een enorme steun in de rug om hun kinderen voor te bereiden op de digitale wereld.

De Prins Florisschool in Zoetermeer heeft de primeur binnengehaald. Wat een mooi en innovatief project om als eerst in Nederland te starten. sCool draait al langer op Belgische scholen en is van de Belgische onderwijskundige organisatie: The Learnscape.

Een veilig leerplatform voor basisschool leerlingen waar ze in een gesloten omgeving kunnen leren hoe je digitaal met elkaar communiceert. Voor de basisschool generatie een absolute must om te leren hoe je dit op een respectvolle en veilige manier doet, denken wij volwassenen. Maar de leerlingen van de leerlingenraad van de Prins Florisschool zijn al verbazing wekkend goed op de hoogte van de do’s en dont’s in de digitale wereld.

Tijdens de lancering van sCool op 1 feb 2016 weten ze al heel goed dat je altijd toestemming vraagt om foto’s van anderen te plaatsen, dat je niemand buitensluit, altijd met respect communiceert, etc… En wat wij als volwassenen al snel bediscussiëren in een bijna ethisch dilemma, hebben deze leerlingen helemaal geen discussie over. Het is heel gewoon: “als je een bericht leest waarin iemand aangeeft dat zijn oma ziek is, kun je dit bericht gewoon ‘ liken’ hoor, dat betekent respect”.

Communiceren doen we immers allang niet meer alleen ‘live’, communiceren via de digitale snelweg gaat een steeds grotere plaats innemen. Voor ons nieuw, voor basisschool leerlingen een onderdeel van hun leven.

Veel basisscholen zoeken naar methoden om de leerlingen te ondersteunen bij hun online gedrag. Echter komen ze vaak niet verder dan theoretische uitleg over bestaande platformen ontwikkeld voor volwassenen.

Maar dat hoeft dus nu niet meer, in een eigen omgeving waarin de leerlingen zelf aan de knoppen kunnen zitten gaan ze praktijk ervaring opdoen.

In het bedrijfsleven worden steeds vaker online werkomgevingen ingericht zoals bijvoorbeeld SharePoint, je kunt snel en doelgericht met elkaar samenwerken. Waarom zouden de basisscholen hierin achterblijven? We hebben te maken met een andere, misschien op dit gebied al wel slimmere doelgroep, onze toekomst, leerlingen van 4 tot 12 jaar. Wij leren straks van deze generatie hoe we ‘ sociaal’ met elkaar om gaan op digitale media.

Katja Schipperheijn wilde haar dochter van 10 geen Facebook account geven, “daar ben je nog te jong voor”. Vervolgens,.. zoals dochters dat kunnen doen, vroeg haar dochter om een oplossing. “Maak voor ons dan een eigen Facebook omgeving voor op school”. Vraag dit aan je moeder die al jaren onderwijskundig specialist is.. En daarmee was de start van ontwikkeling leerplatform sCool geboren.

Het eerste leerplatform speciaal voor leerlingen van 4 tot 12 jaar, passend bij deze tijd, met ontzettend veel bijeffecten. De leerlingen leren o.a. met respect te communiceren, digitale vaardigheden, alles over privacy en veiligheid.

Dan hebben we het nog niet eens over: de mogelijkheid in kleine groepen te chatten, boekenbeurten opladen, werken aan Wiki’s, etc.

En als laatste het gebruikersgemak voor scholen en communicatie met ouders, dit platform is namelijk te integreren met andere digitale initiatieven en systemen.